4.5 kg ayam (dipotong)
125 ml minyak masak
300 gm Kerisik Zaimin
3 helai daun kunyit (dihiris halus)
3 liter santan cair
1 liter santan pekat
8 biji cili hijau (dibelah dua)15 helai daun limau purut
4 biji limau (ambil jusnya)
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :-
1.300gm cili kering
2.100gm bawang merah
3.80 gm halia
4.30 gm lengkuas
5.50 gm kunyit hidup
Cara memasaknya :-
1.Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2.Masukkan daun kunyit, Kerisaik Zaimin dan daun limau purut.Kacau sebati.
3.Masukkan ayam dan santan cair dan santan pekat.Kacau pelahan dan renehkan sehingga ayam masak.
4.Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kerisik ZAIMIN ni jugak boleh digunakan utk membuat roti. ROTI?? sila lihat resipi dibawah :p
Kerisik ZAIMIN ni jugak boleh digunakan utk membuat roti. ROTI?? sila lihat resipi dibawah :p
notakaki : selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment